Högtflygande kaffe
Der Überflieger unter den Kaffees

Gommen känner det och förvånas. Den fina doften från Arabica andas den höga luften och den omvårdnad som krävs. För odlingen lämpar sig bäst på områden 600-1 800 m över havet.

Från bär till böna
Von der Kirsche zur Bohne

Från 1000 till 200: Från råkaffet blir det bara en femtedel kvar, oavsett vilken böna eller vilka förädlingsmetoder som används.

Sortering
Reinheitsgebot

Omogna bönor i råkaffet kan förstöra smaken i en hel förpackning. Därför bidrar sorteringsmaskiner, med en genomströmning av 400 bönor per sekund, för att bara de mogna bönorna hos Arabica kommer igenom.

Odlas nästan överallt
Beinahe in aller Welt zu Hause

Arabica växer från den 22:a breddgraden i norr till den 26:e breddgraden i söder och  har spridits ända bort till Centralamerika. På rätt höjd växer den även i Vietnam och Mexiko.

Mognad
Der Sprinter

Arabicaplantan behöver 9-11 månader för att mogna, vilket för en växt är en lång tid från blomma till frukt.

Mycket mild smak
Der feine Milde

Arabicabönan kännetecknas inte bara av den fina smaken. Den är också utomordentligt mild. Den innehåller nämligen bara ca 1,1-1,7 % koffein, vilket är hälften så mycket som andra sorter.

Kvantitativ bärskörd
Quantitative Kirschenernte

Brazilian Arabica skördas enligt stripping-metoden. Man formar handen och drar av kaffebönorna från grenarna för att sedan bredas ut och torkas, tills att bönorna går att skala fram utan rester.

Arabica-urval
Arabica-Auslese

De båda Arabica-kaffe "kvalitetsettorna" är Colombian och Other Milds. Bären plockas för hand (ett i taget) från grenarna (picking-metoden). Därefter bereds de i vatten, vilket innebär att de direkt tvättas och försorteras för att sedan få skalet och fruktköttet borttaget. Därefter tvättas de en gång till för att sedan torkas.