Kontrollera och blanda
Verarbeitung - Prüfen & Mischen

De orostade kaffebönor som anländer till Tyskland kommer vanligast med båt. Där rengörs de på nytt och kvaliteten kontrolleras noga. Till våra Melitta®-kaffeblandningar blandas bönor från olika länder i Syd- och Mellanamerika för att få en jämn hög kvalitet.

Rosta
Verarbeitung - Rösten

Den slutgiltiga smaken på kaffet ges vid rostningen (sker på Melitta Kaffee i Bremen). Vid rostningen fördubblas bönornas volym på grund av vattenånga. Även kaffebönornas färg förändras från ljusbeige till mörkbrun. Rostningen gör att oljor tränger ut och att aromer bildas. Bönorna till vår BellaCrema®rostas exempelvis särskilt långsamt och skonsamt, så att aromen blir mindre syrabetonad och därför rundare i smaken. Ju varmare bönorna ”bränns”, desto aromatiskare och starkare smakar det färdiga kaffet.

Rostningsgrad
Verarbeitung - Röstgrade

Kaffebönor rostas inte alltid likadant. Man skiljer på olika rostningsgrader. Vid en ljus rostning talar experterna om kanelrostning. En mellanrostning kallar man american roast. Den mörkaste rostningen kallar man espressorostning eller italian roast.

Förpacka
Verarbeitung - Verpacken

Efter rostningen förpackas vårt kaffe lufttätt. För att nämna ett exempel så förpackas kaffebönorna i Melitta® BellaCrema® i en påse som försetts med en aromskyddsventil. Tricket är att ventilen släpper ut överflödig luft ur förpackningen, samtidigt som den förhindrar att luft kan tränga in utifrån. Därmed bibehålls kaffebönornas fulla arom.