Espresso
Espresso

Ingredienser:
Till det här kaffet krävs inga extra ingredienser.

Tillagning:
Detta är det vanliga kaffet i Italien och heter därför helt enkelt ”caffè”. Till tillagningen behövs ungefär 7 g kaffepulver från medelrostade eller starkt rostade bönor (per kopp). Genom kaffepulvret pressas 50 ml hett vatten med högt tryck. Resultatet blir ett rödbrunt till mörkbrunt kaffe med en fin gyllenbrun crema.

Espresso macchiato
Espresso Macchiato

Ingredienser: 
Mjölk och kakaopulver

Tillagning:
Gör en espresso och tillsätt så mycket mjölk att koppen fylls. Strö sedan lite kakaopulver över.

Café Crèma
Café Crèma

Ingredienser:
Till det här kaffet krävs inga extra ingredienser.

Tillagning:
Detta är det vanliga kaffet i Schweiz. Det kallas för ”schümli-kaffee” (crema-kaffe). Kaffet bereds enligt espresso-principen men med 120 ml vatten och café crème-bönor. De är mildare i smaken än espressobönor, eftersom rostningsgraden är lägre.

Ristretto
Ristretto

Ingredienser:
Till det här kaffet krävs inga extra ingredienser.

Tillagning:
Till detta krävs ungefär 7 g kaffepulver från medelrostade eller starkt rostade bönor per kopp. Genom kaffepulvret pressas 30 ml hett vatten med högt tryck (jämfört med 50 ml vid espresso). Dess franska motsvarighet kallas för ”café serré”.

Cappuccino
Cappuccino

Ingredienser:
Cirka 80 ml skummad mjölk

Tillagning:
Gör en espresso eller en caffè lungo och häll över ca 80 ml skummad mjölk. I Wien gör man varianten kapuziner som även kröns med en gräddhuva. Det går också bra att strö över lite riven chokolad.

Caffé Lungo
Caffé Lungo

Ingredienser:
Till det här kaffet krävs inga extra ingredienser.

Tillagning:
Gör en espresso med dubbel vattenmängd. Till denna tillagning behöver man ca 7 g kaffepulver från medelrostade eller starkt rostade bönor (per kopp). Genom kaffepulvret pressas 100 ml hett vatten med högt tryck (jämfört med 50 ml vid espresso). I Österrike kallar man den därför ”verlängert” (utspädd).

Mjölkkaffe
Milchkaffee

Ingredienser:
Cirka 100 ml skummad mjölk

Tillagning:
Det klassiska är en blandning av 100 ml skummad mjölk och 100 ml café crème. I Österrike kallar man den för melange (blandning). Mjölkkaffe från Italien och Frankrike har större andel mjölk än kaffe. Till caffè latte respektive café au lait tillsätts varm eller skummad mjölk, alternativt café crème, i förhållande 1:2. Båda serveras bäst i stora keramikkoppar.

Latte macchiato
Latte Macchiato

Ingredienser:
120 ml mjölk

Tillagning:
Här ska skikten vara klart avgränsade: skumma 120 ml mjölk i ett latte macchiato-glas. Tillsätt långsamt och försiktigt en dubbel espresso som ska lägga sig som ett synligt skikt mellan mjölken och skummet.