Porslinsfiltret – originalet
Der Porzellanspitzfilter - das Original

För 100 år sedan fick hemmafrun Melitta Bentz i Dresden nog av den bittra smaken och tandgnisslingen medan hon drack kaffe. Ett läskpapper från sin son Willys skolhäfte, gav henne den enkla idén att med hjälp av filter och papper filtrera bort den osmakliga kaffesumpen från kaffet. Hon testade sig fram med en perforerad mässingsbägare och den 20 juni 1908 hade hon lagt grunden för ett företag.

Tips till individuella njutare
Tipps für Handmade Genießer

När du brygger för hand ska du använda vatten som har svalnat en aning från sin kokpunkt (idealiskt är en temperatur på 86-98 °C). Detta hälls rakt i filtret med det malda kaffet. Vänta sedan cirka 20-30 sekunder och häll därefter det resterande vattnet över kaffet i filtret. Den särskilda fördelen med handbryggning är att det går att anpassa bryggningen optimalt. Det går också att variera styrkan med hjälp av denna bryggmetod.

Vill man njuta av ett milt kaffe, rekommenderar vi att hälla allt vatten i filtret direkt efter förbryggningen. Ska kaffet bli kraftigare, häller man på lite vatten i taget och låter kaffet rinna ner helt och hållet mellan varje gång. Ett starkare kaffe får man genom att hela tiden fylla på lite vatten i taget.

Ännu ett tips: Värmer man vid handbryggning först upp kaffekannan med hjälp av kokande vatten, kommer kaffets temperatur och arom att bevaras ännu bättre.