Filterkaffebryggarens historia i korthet
Eine kurze Geschichte der Filterkaffeemaschine

Redan på 1800-talet fanns det elektriska kaffebryggare. Men sådana som liknar dagens introducerades först på 1950-talet. I början av 1960-talet släppte Melitta® i samarbete med företaget Widman sin första kaffebryggare på marknaden: ”MA 120”, som skrev historia. På den tiden var kaffebryggare, med ett pris på cirka 120 DM, en riktig lyxartikel.

Först 1970 kom genombrottet för filterkaffebryggare. Det kom allt fler leverantörer på marknaden och filterkaffebryggarna blev en massprodukt. Grundprincipen, att hetta upp vatten och låta det droppa ner i en kanna via ett filter fyllt med malt kaffe, står sig än idag. Endast små modifieringar har gjorts under åren.

Hur fungerar det egentligen?
Wie funktioniert das eigentlich genau?

De flesta kaffebryggarna på marknaden arbetar enligt principen gravitationsfiltrering. Så här fungerar den:

 

 • Vatten rinner från vattenbehållaren via ett fallrör ner i värmaren.
 • Den sitter normalt i botten på kaffebryggaren (under varmhållningsplattan).
 • Här värms vattnet till nära 100 °C. Via stigröret kommer nu det heta vattnet till kaffepulvret i filtret.

  • Värmaren bibehåller sin funktion även efter bryggningen. I kaffebryggare med glaskanna håller den kaffet varmt via den inbyggda varmhållningsplattan.
  • I kaffebryggare med thermkannor är det inte nödvändigt. Kannan övertar varmhållningen, varför värmaren stängs av automatiskt efter bryggningen.
  Aromväljaren
  Der Aroma-Selector

  De flesta kaffebryggare bereder kaffet identiskt vid varje bryggning. Smaken kan påverkas endast via kaffets kvalitet och doseringen. Melitta®aromväljare gör det enklare för kaffenjutare. Den gör det möjligt att enkelt variera kaffets styrka efter den individuella smaken. Följande Melitta®-modeller är utrustade med den funktionen: Look®Selection, Look®de Luxe, Look®Therm de Luxe, Enjoy®och Enjoy®Therm.