111 år av Melitta – 111 år av bryggkaffe
En sak kan vi med säkerhet säga: Du är inte ensam om att älska kaffe! Varje sekund dricks det 5 000 koppar kaffe runt om i världen. Det är imponerande.

Men för att vara mer exakt: ”Varje sekund dricker 5 000 kaffeälskare en kopp kaffe”. Och förresten vem dricker en kopp kaffe på en sekund...

En annan fråga är dock mycket viktigare för oss – skulle du dricka lika mycket kaffe idag om Melitta Bentz inte hade uppfunnit kaffe filtrering 1908? Förmodligen inte...

En smart kvinnas idé har blivit en global standard – Melitta®-kaffefilter


Vi vet inte om vårt företags grundare, Melitta Bentz, som företaget uppkallats efter, redan från början visste att hennes Melitta®-kaffefilter skulle ta över världen. Men vi kan nu säga, helt objektivt, att det är det som har hänt – 20 miljarder kaffefilter används världen runt varje år för att brygga ca 120 miljarder koppar kaffe. Det sker till stor del med kaffebryggare men även med metoden som uppfanns av Melitta Bentz 1908. Idag kallas den helt enkelt för att hälla över.

Hälla över-metoden


Med lite övning går det att brygga en kopp kaffe med hälla över-metoden instinktivt. Men om du vill få ut mer av de fler än 800 kaffesmakerna rekommenderar vi den perfekta hälla över-metoden med de tre turnumren: 18, 300 och 96. Även om du inte kan vinna en miljon med dem gör de dig glad eftersom de betyder:


  • 18 g kaffe
  • 300 ml vatten
  • 96° vattentemperatur


Numren som behövs för riktigt gott kaffe! Prova! Du kommer att förstå varför så många fortfarande tycker att hälla över-metoden är det bästa sättet att brygga kaffe på.


Fira med oss! Med våra hälla över-produkter


Vill du börja dricka hälla över-kaffe? Eller är du redan ett proffs på den här metoden? Vi har alla produkter som behövs för perfekt kaffe. Förutom vatten förstås.


Pour Over


Men låt oss inte glömma bort ... kaffebryggaren


Hälla över tar en del tid och uppmärksamhet. Det är inte alltid man har det. Men du kan fortfarande dricka riktigt gott bryggkaffe.  Det som tas för givet i nästan alla hem idag var en sensation 1965 – den första Melitta®-kaffebryggaren. Nu kunde man brygga kaffe nästan helt automatiskt. Och snabbt! Med den legendariska MA 120 tog det bara sex minuter att brygga åtta koppar kaffe.

Idag har Melitta® ett brett utbud av olika kaffebryggare som kaffebryggare med glaskanna och kaffebryggare med termokanna.  Kaffebryggare i rostfritt stål och färgglada varianter. Bra grundmaskiner med särskilda funktioner som timer. En klassiker som har funnits sedan 1978...

Även nu, 40 år efter lanseringen, är Aromaboy® den minsta kaffebryggaren på marknaden. Den kan nu precis som då brygga upp till 2 koppar kaffe. Och designen? Det som var toppmodernt i slutet av 70-talet är numera retro.

AromaboyÄven efter 111 år:
Melitta®-kaffenjutning